събота, 5 януари 2013 г.

"Жената в черно" - Сузан Хил

Като маниак на тема ужаси и всичко що всява страх и неразбория, е неизбежно да не изпитвам доволство от качествените филми на ужасите. Като вземем предвид колко голяма рядкост са, „Жената в черно” беше дългоочаквана свежа глътка за мен. Малко след като изгледах филма, разбрах, че има и книга, но не знаех, че е превеждана у нас и останах приятно впечатлен, когато я намерих на щанда на издателство „Пергамент прес”, докато течеше панаирът на книгата. Разлика между книгата и филма има, но все още ми е трудно да преценя кое ми хареса повече. 

Сузан Хил ни въвежда в живота на младия адвокат Артър Кипс, който бива изпратен в далечното пазарно градче Крайтън Гифорд, за да въведе в ред документите на неотдавна починалата Алис Драблоу. Самотна старица, която е живеела в своята къща, построена на място, наричано „Тресавището на змиорките”. Самонадеяният Кипс поема задачата с неприкрит ентусиазъм и отначало радостен, че шефът му – господин Бентли – му е възложил толкова сериозна задача. Още с пристигането си в отдалеченото градче, Артър изпитва непоносимост към слуховете и легендите, които се носят сред гражданите, несъзнавайки, че съвсем скоро сам ще открие на каква почва растат плахо прикритите страхове.

Описанията на приливите и отливите, придружени от плътните мъгли и тресавищата, градят една невероятна атмосфера, изживяна в готически стил. А всички знаем, че майката на ужаса е готиката, както не можем да спорим, че баща му е Едгар Алън По.

Кратък и непретенциозен роман, чийто първи осемдесет страници не бива да ви отказват, макар да са малко постни, защото стоте, които идват след тях, притежават всичко необходимо, за да обсебят ума ви, особено ако четете късно през нощта.

*Няма как да пропусна да спомена чудесната работа по книгата. Отлично впечатление прави името на коректор, вместено на последната страница. Съвсем изчистено от дразнещи правописни, пунктуационни и граматически грешки, което май си е рядкост за книгоиздаването ни. ** Корицата, като се има предвид, че е от филм, също се е получила доста сполучливо и призрачното лице определено носи своя страховит чар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар