понеделник, 10 декември 2012 г.

Момчето с раираната пижама


Тази малка по обем книжка ми предостави две неща, които много харесвам в литературата - действие, развиващо се на фона на Втората световна война и история, която пък е пречупена през призмата на деветгодишно момче.

Обичам книгите, разказани през детския поглед, защото нещата винаги са представени по един по-наивен и същевременно интригуващ начин. Докато ги четем, ние си спомняме за собственото детство и в някаква степен се съпоставяме с героя, което пък, от своя страна е добре дошло за повечето от нас, които често се държим като пораснали и забравяме колко сме малки и добродушни в действителност.

Бруно живее щастливо в огромна къща, където има най-различни места за разузнаване, а в училище си има трима „най-добри приятели за цял живот”. Животът му е пример за идилията на един малчуган, докато не идва денят, когато разбира, че заедно със семейството си ще се мести да живее някъде много далеч за неопределен период от време. Момчето прави всичко възможно, за да убеди баща си, че трябва да си останат в уютния Берлин, но баща му е непреклонен.

В новата къща Бруно няма приятели, а познатите му се свеждат до прислугата и сестра му, която не престава да го дразни. Като всяко момче, което няма с кого и къде да си играе, главният герой тръгва на разузнаване. Пътеката, която започва от вратата на къщата, го отвежда до първата среща с Шумел - изпито момче, живеещо с хората зад телената ограда, където всички са облечени в еднакви раирани пижами.

Оттук нататък авторът ни запознава по-отблизо с краткия житейски път на всяко от двете деца, като чрез диалозите им се получава съпоставяне. За самата война не се говори никъде, освен в един или два момента, където бива спомената индиректно. Това е дало отражение в дължината на романа, защото историята не се размива от странични сюжетни линии. Липсват излишни страници и описания.

Семпъл и трогателен разказ за доброто и злото, за истинското приятелство, което не се спира пред никакви пречки, пък били те и цялата нацистка машина. Разказ, който ще ви припомни за смелостта и реалните способности, таящи се в неопетненото детско сърце.


Ревю при Христо Блажев, нейде из Книголандия
Ревюто на Детски книги

Няма коментари:

Публикуване на коментар