понеделник, 10 декември 2012 г.

"Пир в бърлогата" - Хуан Пабло Вилялобос


Книги и филми, посветени на наркотрафиканти, мафиоти, главорези и войните между всички тях, не ни липсват. Липсва ни нов поглед върху забуления в мистерии свят на кокаина, убийствата, парите и властта, която идва с тях. Подобна визия ще намерите между страниците на „Пир в бърлогата”.

Нашият разказвач, чийто простичък изказ ще ни води неусетно през страниците, е наричан от своите четиринайсет-петнайсет познати Точтли. Най-важното, което трябва да знаете за него е, че иска либийски хипопотам джудже, за своята зоологическа градина, както и катана, за да бъде пълноправен самурай. Длъжни сме да споменем още, че главният герой е син на мексикански наркотрафикант, когото медиите наричат с недвусмисленото Краля.

Точтли притежава последен модел конзола, огромен палат, където има всички развлечения, които ненаситният човешки материализъм може да си представи, а ако все пак нещо липсва, момчето трябва само да го поиска. От време на време се случват злополучни и мистериозни неща, но тогава малкият слага детективската си шапка и се впуска в търсене на отговорите. Друг път някой му подхвърля нещо енигматично и мерзко, за което просто ни споменава. А всичките „умни” думи, чиято употреба прави повествованието в пъти по-забавно, героят научава вечерно време преди лягане, когато отделя време, за да чете речника.

Една малка книжка в която отразяването на суровите истини и фаталните случки са последвани от случайно сравнение или подхвърляне. Черният хумор е пропит в цялото повествование, а когато идва от устата на дете, той има силата да забавлява всеки със своята непреднамереност. Кървавите моменти също не липсват, но отново са преиначени по такъв начин, който ще ви накара да се гнусите и усмихвате едновременно.

*Двата ми любими примера за това са:
„Снегът попива кръвта на враговете и заприличва на сладолед от касис или ягода”.
„Ако ти хвърлят атомни бомби, никакви катани не могат да те спасят.”
„Пир в бърлогата” е творба, чиято непретенциозност я прави толкова добра и оригинална. Препоръчвам я, освен заради изтъкнатите по-горе предимства, и защото си заслужава да научите фундаменталното значение, криещо се зад думите „Деветдесет-шейсет-безкрайност”.

Ревю в Книголандия и при зорините озорени озарения 

Няма коментари:

Публикуване на коментар